Jako posjećen forum ! Pretpostavljam da su članovi iz njemačke i austrije?
Kako bonsai uzgajivači iz Njemačke, Austrije i Švicarske gledaju na Waltera Palla? On je često vrlo provokativan sa svojim idejama, da li se ljudi u tim zemljama slažu sa njim i slijede li njegovo razmišljanje o oblikovanju ili ga ignoriraju? Po fotografijama koje vidim sa izložbi iz tih zemalja čini mi se kako je njihov način oblikovanja dosta drugačiji nego kod talijana koji više teže apstrakciji. Ima li to ikakve veze sa Pallom koji je pobornik prirodnog stila? Čak mi se čini da je i izbor vrsta od kojih se rade bonsaiji drugačiji npr. talijan će kupiti u rasadniku prije juniperus nego javor. Našao sam neke teme na vašem forumu gdje su rasprave jako živahne na temu oblikovanja bonsaija (koliko sam ja uspio shvatiti prijevod sa njemačkog).
Zdravo Andrija,
velicina clanova su iz Njemacke i jedan mali dio iz Austrije i Svicarske. Prije je bio Pall jako prisutan, sto se foruma tice. Samo kao sto si sam vec primijetio su bile neke besmislene komentari na Palla i u njegov rad - tako da se njemu vise neda u forumu debatirat. (Ti si se sto se toga tice jos veoma njezno formulirao
) Jedino sto on u vezi forma radi, je to da obavijesti clanove ako ima neka novost na njegovom blogu. Ne samo Pall se je distancirao od foruma nego i Austrijanac Wolfgang Putz sto se je prije isto dosta angazirao. Za pocetnika nema nista bolje ako mu majstor objasni kako i sta. Meni se cini da se je nivo od tada drasticno pogorsao.
Facit od toga svega:
a) Moras se pazit od koga i kakve prijedloge za nesto dobivas (www. je opasna stvar ... jesu li te prijedloge solidne
)
b) Kritike su na bolji materijal uvije iskrene (moze ispasti dobro ali i lose). To je u redu, posto se od toga samo mozes ucit. A za slabi materijal je kritika uvijek nekako dobra. To se meni necini pravo. Ako se za sve kaze da je to lijepo i O.K., onda nikada nece biti razvoja. Najbolje je ako se s´necim takmices - samo tako napredujes ... isto kao u sportu.
Da je Pall provokantan sa njegovim radom, to ja uopce nemislim. Sigurno ima u njemackoj dosta ljudi, koji su sto se toga tice 30 ako ne 100 godina
otraga i misle da malo drvo mora izgledati kao "Bonsai". Ali da su svi njemci onaki a Taljani onaki to se nemoze generalizirati ... Nema debate, za mene je Pall jedan od najboljih majstora na svijetu.
O Talijanima nemogu puno govoriti, posto nemam iskustva. Citao sam jedno izvestaje od Waltera gdje pise da su za njega Talijani broj 1 sto se nasega hobija tice. Jedino sto od njih vidim su slike od drveca na internetu. Velicina je super - isto kao i sve ostale drvece od Palla, koji je Njemac.
I posto je Pall Njemac, izgleda da i on kupuje (ili je kupovo) japanske javore - barem jednog velikog sam sam vidio na njegovom blogu koji je stvarno fenomenalan
Boze sacuvaj - toliko teksta i sigurno preko 100 pogreska
Sorry, ali JOS nemogu bolje ...
Ciao - IGOR