Naletio sam na fenomenalan članak na slovenskom bonsi forumu- svojevrsna evolucija od početnika do Majstora. Koliko me nasmijao - toliko me i iznenadio svojom realnošću. Pokušao sam ga prevesti što točnije, i nadam se da nisam povrijedio autorska prava dotičnog forumaša izvjesnog
primozp . Dakle dragi primoz svaka čast! Ja bih samo dodao još jednu predkategoriju, koja je usko vezana za šoping centre...
link:
http://www.bonsajklub.si/bonsajforum/viewtopic.php?t=219&highlight=mojsterPrijevod:
1. Sakupljač - Kolektor
Prvo razdoblje ljubitelja bonsaia je u značenju sakupljanja svega što ima barem sitnicu sličnosti sa bonsaiem. Obično se sakupljaju sve vrste mladica na koje se naleti pri šetnji prirodom. Značajno je i sakupljanje svih vrsta knjiga, koje za razliku od drveća i nisu zabadava. Sakupljati se započinje i alat koji, što čudnije izgleda, prije se kupuje. Zbirka drveća u razdoblju kolekcionara iznosi od 30 – 100 drvaca. Sva mu izgledaju skoro gotova i već trlja ruke kako će ponosno pokazati svoju zbirku kolegama. U knjigama pročita fantastične stvari i vidi fantastične fotografije. Naravno svako drvo koje je izvadio ima predefinirani oblik koji je identičan slikama u knjizi. Kolekcionar skuži da mora kupiti specijalnu zemlju i specijalna gnjojiva koja su namjenjena bonsaima i zbog toga su i primjereno skupa. Kolekcionar jedva čeka da oblikuje svoju kolekciju, mada mu neki tipovi na forumu govore da to nije dobro i da pričeka slijedeću godinu. I evo nas u drugoj godini. Drvca super rastu, mada zaključi da su možda malo pretanka. Ništa zato, ipak započne sa oblikovanjem. Iz drvaca kao na tekućoj traci nastaju "bonsai". Mada kad ih slika spozna (na slikama) da i nisu baš takvi kako ih je prije vidio!!!??? Ah, moguće je da je fotoaparat za k…c! U drugoj godini se ohrabri i iskopa svoje pravo drvo cca 10-15 cm debelo iz kojeg bude stvorio bonsai "za past na rit". Sve fino raste i onda BUM. Debelo drvo se počne sušiti, a ostali "bonsai postanu klauni. (?) Tako upozna podstanare u obliku različitih gljiva (kojima ni ime ne može izgovoriti) te insekata. Zateče se u specijaliziranoj trgovini i spiska mali imetak za pripravke čiji učinak zapravo i ne poznaje. Približno 30% zbirke strada. Sav razočaran u trećoj godini zaključi da je veća umjetnost održeti drveće na životu, nego sam dizajn, a fotoaparat je i dalje za k…c. U trećoj godini zaključi također da drvca zahtijevaju ogromno vremena pa polako regrutira pomagače (mamu, tatu, sestru, punicu, djeda…), makar da mu pomažu zalijevati. U slijedećoj godini spozna sve britkosti (?) tog prekrasnog hobija. No peta godina je prelomna, cijela kolekcija se polako seli iza nekog zida i rađa se Selektor.
2. Selektor
Selektor najprije skuži kakav je idiot bio Kolektor. U tom razdoblju već upozna prve majstore i shvati da su njegove 2-D buhe figu vrijedne. Tada napravi selekciju gdje otpadne 80% drveća zbirke Klektora. Kako mu je ostalo 10-15 drva prestraši se i više nije tako samouvjeren u oblikovanju. Radije nosi drveće na radionice, gdje se stvaraju koliko toliko dobri primjerci (koji bi u razdoblju Kolektora bili fenomenalni). Kompletan osjećaj za dizajn i hortikulturu se sofisticira. Selektor spozna da su osnovne zakonitosti skoro pa jednostavne, a po drugoj strani da su drva čitava znanost hortikulture i filozofije oblikovanja. Britko zaključi da će morati još puno učiti. Najbitnija stvar je također i ta da nema više sakupljanja, te svako drvo koje vadi ili kupuje je vrlo promišljeni potez. Slično kako se desilo za zbirkom drveća se desilo i sa zbirkom knjiga. Selektor zaključi da autori prepisuju jedan od drugoga i da postoji možda "šaka" dobrih knjiga, sve ostalo je za k…c. Selektorovo razdoblje traje oko 10-15 godina.
3. Poznavaoc - Ekspert
Ljubitelj bonsaia kojemu taj hobi život znači. Ekspert se usuđuje izvoditi svoje prve radionice i prodavati svoja drva. Obilazi sve najvažnije izložbe i sudjeluje u njima. Svoje stvaralaštvo više ne skriva sramežljivo u svojem vrtu, već ih drage volje izlaže. Zbirka se sastoji od cca 30-50 dobrih drva i 5-10 vrhunskih. Eksperti imaju običaj izbaciti i sve pomagače, jer su prevelik rizik za njegovu zbirku. Ako se Ekspert ustrajno obrazuje među vrhunskim majstorima možda dođe do razdoblja Majstora, inače ostaje ekspert do kraja života.
4. Majstor
Ljudi kalibra: Walter Pall, Adriano Bonini, Kuniyo Kobajashi, itd.