Možda imam nešto više iskustva što se tiče biljaka opčenito (nisam maher za jinove) i zdrava logika i to nešto iskustva mi govori slijedeće: Prvo- Krešo ne brini neće se drvu ništa dogoditi, bar ne što se tiče jina.
Svi jako dobro znamo da je taj jin na kraju krošnje 'mrtav' dio drveta, on još sada nije mrtav jer je tek odrezan, ali bit će u doglednoj budućnosti. Što i na koji način činimo s mrtvim dijelom ili dijelom koji želimo da bude mrtav nema nikakve veze s ugrožavanjem ostalog dijela drveta, to je valjda jasno. Nije mi jasno o kojim se vlakancima koja se unište motornom pilom govori? Nešto o građi crnogoričnog drveća znam i nije mi jasno o čemu je riječ? Što se to uništilo? Jeste li ikada vidjeli kako se pile grane u parkovima?? Motornom pilom i apsolutno se ništa pogubno nije dogodilo ostalom dijelu drveta. Dakle, ako smo apsolvirali, biljka nije ugrožena!!! Sad se eventualno može pričati o budućem izgledu jina. Ovo je bila samo njegova gruba obrada, ako će uopće na ovom drvetu i ostati. Kad se dobro osuši, znači negdje krajem ove ili iduće godine jin će se obraditi kako treba. Najvažnije je da je sad skinuta kora i da je ostavljen da se suši jer dobro znate da se kora, ako se ostavi da se osuši na mrtvom djelu drveta izuzetno teško skida. Isprobano već više puta. A ako ste ikada gledali demonstracije za obradu jinova na velikim primjercima drveća mogli ste vidjeti da se grubi dio obrade uvijek radi nekim motornim pomagalima i let lampama. Jel to motorno pomagalo glođe, reže, pili.... i tako nije važno, važna je ona krajnja fina obrada koja se onda obrađuje i adekvatnim alatom.
Možda je ovu cijelu raspravu potaknula jedna jako bitna činjenica koja nije dobro shvaćena. Ovo je bilo samo piljenje vrha biljke kojem se onda i skinula kora okomita sa strane... priprema za potencijano mogući budući jin kkoji će biti, ako ga bude, upola manji od ovog što je sad ostalo od vrha. I to je sve. Zasigurno nitko neće obrađivati jin motornom pilom.