Pa evo, da ja kao profesorica
ovo sumiram i napišem jedan sažetak.
Dakle, navedena su dva razloga zašto puštati granu da raste nesmetano uvis:
1. zato da primarno odeblja deblo (nebari) te takvu granu u potpunosti režemo nakon što dobijemo željeni rezultat. Za takvu granu poželjno je da ima što više lišća na sebi kako bi stvarala što veću zelenu masu tj. hranu za cijelu biljku. Važno je da takva grana bude negdje iza tako da kad se odreže ne čini ranu na vidljivom dijelu debla
2. zato da odeblja sama grana koja nam je pretanka: tu postoje onda dva načina (bar tako sad stvari stoje):
A) marijeva metoda skidanjem lišće- metoda vrlo zanimljiva i čini se da daje dobre rezultate. Na koji način? Prvo odaberemo granu koja će npr. nastavljati dio debla (sakupili smo samo panj koji nakon skračivanja ima veliki rez, izbijaju male, tanke grančice, mi biramu onu koja će nastaviti gradnju debla je ju bildamo. Ova metoda se čini vrlo dobra jer kidanjem listova potićemo granu da raste velikom brzinom, čini se puno većom od klasične (ostavi sve da raste bez rezanja). Kako je to moguće? Vjerojatno tako što trganjem listova biljka neprestalno pokušava stvoriti nove listove kako bi opstala i narhanila sebe i cijelu biljku. Tako rapidno raste u visinu. Zapravo mi se čini da cijela biljka usmjerava svu ili gotovo svu svoju energiju za rast upravo te dugačke grane. Pozitivno je to što će na stvarno brzo odebljati, a negativno što cijela biljka dosta stagnira (tako mi se čini). To nije strašno ukoliko nam je primarni cilj da gornja grana odeblja. Važno je znati se zaustaviti. Odnosno na vrijeme skratiti granu kad smo dobili dovoljnu debljinu koja nam odgovara kao nastavak debla i čini dobar pad promjera. Donji dio takve grane ima još uvijek na relativno malom prostoru, na cc 5 cm visine dovoljno spavajućih pupova koji će se koristiti za daljnje grananje.
B) metoda ostavljanja grane sa svim lišćem i granama nesmetano godinu ili dvije. Metoda je provjerena kod svih mnogo puta. Odlična je, no vjerojatno nešto sporija od Marijeve. U isto vrijeme koristi i za debljanje grane i debla (što mislim da nije slučaj kod Marijeve, jer je premala zelena masa da bi dovoljno hranila deblo).
Zaključak će tek slijediti. Ali moj bi bio onak na prvi 'druk': Koristite Marijevu metodu onda kad imate već ogromnu panjčinu, nebari koji vam više ne treba rasti u širinu, a kojoj treba nastavak debla, te pazite da granu pravovremeno odrežete da ne bude predebela. Ostale metode koristite ukoliko želite da i nebari odeblja.
Ako sam sve dobro shvatila to je onda to. Mario, metoda mi je čini odlična. No, kao što sam napisala mislim da je poželjna za samo neke situacije. Što joj nikako ne umanjuje vrijednost, dapače, iako uskospecijalizirana čini mi se vrlo korisna. Svi mi imamo doma hrpetinu panjeva kojima treba nastavak debla, a ne širi nebari. A ovo mi se čini kao pun pogodak.