Planika mi se čini kao dosta snažno drvo jer su se ove druge dvije koje smo dosta ranije izvadili totalno osule pupovima. Nakon što su krenuli prvi pupovi na ovoj planici odlučio sam otkinuti ovu jednu debelu granu kako bi sokove usmjerio u potpunosti prema glavnom deblu (ovako nešto ne bih definitivno radio na četinjači prvu sezonu). Kako sam već granu odrezao, mislim da za biljku dodatno drilanje nije nešto posebno veći šok pošto se radi o istom ožiljku. Na njoj imam još ideja za drilati ali to definitivno ostavljam za kojih mjesec dana (ovisi o snazi drva).
Sviđaju mi se sve tri, super drva. Mislim si ono, ako su krenuli pupovi, krenuo je i korijen. Možda ih ne bi trebalo dirati prve sezone. Kužim to s usmjeravanjem energije, no dobivamo li time više ili pak gubimo !?!?!
Ja koji sam na drvima radio sve u jednom hipu, sad više i ne pomišljam na ikakve radove u prvoj sezoni ( za drugu ću vidjeti) osim zaljevanja i gnojenja. Kolko god gledam kak to rade vani, sve više mi se nameće stav o puštanju na miru yamadoria u barem prve 3 sezone. Kad se drvo ustabili u posudi i privikne se na uvjete, mislim da može snažnije i zdravije odgovoriti na svaki zahvat i svaki šok lakše podnjeti. Gledam hrastove koje sam izvadio, svi su prolistali i izgledaju zdravo, no odem jućer u šumu i hrastevi koje sam ostavo su najmanje 10x bujniji i izgledaju zdravije, neusporedivo. Nameče se znani zaključak, biljku smo vađenjem šokirali i moramo je ostaviti na miru u prve 3 sezone nek se stabilizira. Ovo pišem pod tvoj post, a odnosi se na sve ilili barem večinu zahvata na sezonskim yamadorima u HR.