Ovo što vidite, vidjet ćete samo ovdje i nitko na ovome neće raditi i nema cijenu. Ovo je sirovi prototip na kojem se tek sad vidi kaj treba promijeniti u cijelosti, a kaj treba doraditi/preraditi.
Krenimo od nogu, moraju i biti će postavljene u donjem dijelu 10 cm šire od ploče koja je sada 50 cm, dakle fi nogu na tlu bit će 70 cm.
Manji krug s rupicama služi za podizanje gornje ploče koja miruje dok je mi podižemo (ne okreče se). Taj sistem je dobar no nepotreban i povećava cijenu za 300 kn. Osim cijene, nestabilnije je jer imamo dodatni spoj koji potencira klimatanje, malo ali nepotrebno. Taj kotač će se preseliti u gornji dio navojne šipke i biti fiksiran za nju, biti će veći od ovog (kako bi bio dostupniji ispod velike ploče). Dakle dobit ćemo funkcionalnost i ostati sa 300 kn više u džepu.
Sistem okretanja glavne ploče je izveden fenomenalno i to radi besprijekorno. Ispod ploče treba još montirati par kuka za koje će se moći pričvrstiti posuda (ako zatreba)
Kočnice koje su sad izvedene dosta šlampavo, biti će estetski dorađene,
E sad navoj, istina da ovaj hod navoja kakav vidite zahtjeva podosta okretanja, barem se meni tak čini, ako se ne varam, hod mu je 3,2 mm. Možemo tražiti hod od 5 mm, dobiti malo na brzini i platiti 150 kn više jer se u tom slučaju osim navojne šipke, mora tokariti i prihvatna matica. U ovom slučaju matica je kupljena, a šipka tokarena.
Recite da li je 1 min. puno vremena da se ploča iz najniže digne u najvišu točku, ako je, onda nas to košta 150 kn više i uštedjet ćemo po mojoj procjeni oko 20 sek. Mislim si da kad već odredimo visinu za drvo na kojem radimo, ako ga trebamo podići ili spustiti, to ćemo napraviti u nekih 20 cm hoda, a to vremenski nije puno, mislim gore dolje.
Boja okretalice će biti crna.
Evo napokon i cijene:
Model sa svim preradama koje sam spomenuo koštat će 650 kn
Model sa navojem hoda 5 mm koštat će 800 kn
Nadam se da sam bar donekle uspio objasniti kako stvar funkcionira. Čekam pitanja prijedloge i primjedbe, sugestije i …. navalite!