Kad ljudi vele da se bave akvaristikom ja si zamislim manji ili veći akvarij u njemu komad drva, koji kamenčić i prije svegta razne ribe
oh ne, to što spominješ akvaristi zovu community akvarijem, i riječ je akvarijiću sa ribicama za djecu, hobi klincima u obitelji.. Nešto poput imitacije bonsaia na dar. Ako čovjek prijeđe tu crtu hobija i on mu postane opsesijom, lifesyle, otvara se širok spektar opcija za veliku staklenu kocku punu vode. Ti iwagumiji su samo jedan od smjerova biljnih akvarija. Neki slažu akvarije biotopski s obzirom na vrste koje drže, drugi kroz njih tjeraju životne filozofije, velim ima svega. Naravno isto zahtijeva godine strpljenja, učenja, financija, obaveze (nemožeš otić na duže vrijeme) i sveg kaj ide u prilog tome da je to puno ozbiljnije od zlatne ribice za malu Maju.
spoj akvaristike i bonsaia
ovako nekaj?
wordpress.com
Vodeni bonsai
majstor na slici je Takashi Amano, jedan od renomiranih autoriteta u tom svijetu. google slike search izbacuje stotine njegovih projekata i svaki je u najmanju ruku fascinantan..
morsku akvarisitku znam da je puno kompliciranija
tu sam ja u tom sportu, no istini za volju pravi biljni akvarij, poput ovog na slici iznad je podjednako zahtijevan, skup i izazovan za osobu koja se tome želi posvetiti do krajnosti..
Doma u stanu imam jedan morski od kojih četristotinjak litara, indo-pacifički, no to je mlad greben nit godinu dana star,a takvim sistemima treba preko godine tek da postanu biološki stabilni, pa potom još kojih 4-5 da se koralji razrastu kako bog zapovijeda.
tu je vid. mog starog akvarija RIP :( kojih 5 godinica je bio u pogonu no nažalost sam ga rastavio kad sam prije godinu i pol remigrirao nazad iz Nizozemske. šmrc danas živi samo na ovom videu.
Heteractis magnifica sea anemone