Pošto sam ja sa strane Botaničkog vrta zadužena za organizaciju izložbe, odnosno dana bonsaija, mogla bi vam reći nekoliko rečenica o tome. Vjerujem da će vam isto tako Hrvoje na nekim od budućih sastanaka izložiti sve što se događa i kako.
Paviljnom u Botaničkom vrtu je novo uređeni prekrasan prostor. Otvorenje je bilo prošle godine u rujnu. Namjenjen je održavanju izložbi i kroz cijelu godinu bit će u tom prostoru organizirane različite izložbe. Od izložbi slika do edukativnih izložbi za školarce.
Kako je prostor zatvoren, klimatiziran i relativno dobro osvjetljen mislila sam da će vam biti interesantno, kao što se događa svugdje u svijetu na bonsai izložbama, da izložbu produžimo na tjedan dana, tako da svi zainteresirani mogu doći neki od tih dana i vidjeti je. Znate da je to do sada bilo jedan dan te mnogi nisu mogli doći. Uopće nije potrebno da svi tamo budu po cijele dane. U paviljonu postoji čuvar koji pazi na sve izloške u vrijeme kad je paviljon otvoren, a to je od 11-18 sati, te pon i utorak od 11-14 jer se botanički zatvara u pola 3. Naravno da se mi svi moramo dogovoriti tko će svaki dan zaliti biljke. Može i više ljudi dolaziti ako imate vremena. Naravno da će oni koji dolaze imati identifikacijsku iskaznicu botaničkog vrta s natpisom 'izlagač' tako da neće moći bilo tko 'upasti' i dirati biljke.
Uz izložbu bonsaija i kupa koji će se održati bit će pripremljen i popratni sadržaj koji ću više-manje ja pripremiti. A sastojat će se od odgovora na uobičajena pitanja koja nam ljudi na izložbama postavljaju. Npr. od kud bonsai? kako? Zašto? I sva ona druga koja već znate. To će biti prikazano kroz sliku i postere.
Inače je u paviljonu pod od pločica jer u tom prostoru mi držimo osjetljive biljke preko zime. Tako da se biljke mogu bez problema zalijevati. Prozori su sa svih strana i na krovu isto. Između prozora su prostori sa zidom koji je obojan u nježno zelenkastu boju i mislim da bi mogla biti odlična pozadina. Unutra je obična rasvjeta s lampama, a ima i reflektora koji se doduše baš i ne mogu pomicati.
Botanički vrt navečer se zaključava i paviljon isto. Naravno da nitko ne može garantirati da netko neće provaliti, ali to je rizik koji nas prati svaki dan u svakodnevnom životu.
Naravno da ukoliko netko ne može uči u okvire 7-dnevne izložbe možemo razgovarati o kraćem vremenu, možda preko vikenda.
Ako imate neka pitanja ili nejsnoće samo pitajte.