Ovako...ovo pišem u svoje ime, ali mislim da dosta ljudi, barem koje ja poznam, dakle moje bonsaističko društvo, dijeli slično mišljenje. Da objasnim Zagrebačku izložbu. Izložba u Zagrebu se sada održava već treći put u suradnji s Botaničkim. Više manje je nekakvog ajmoreći tradicionalnog karaktera. Gotovo nitko od ljudi koji se ambiciozno bave bonsaijem nije zainteresiran za izlaganje bilo kakvih drva. Svakako ne sada. Kada su meni rekli da će biti izložba prvo nisam želio sudjelovati. Onda nakon nešto nagovaranja popustiš pa misliš...ajde, kad će svi onda ću i ja. Tako pak misli većina. Ambiciozan oko toga nije nitko. Mnogi naši frendovi, uključujući i nas, imamo doma hrpu drva, potencijalnih bonsaija koji su u različitim fazama treninga. Svom tom drveću treba od 5 do 10 godina da postane prezentabilno. Izlagati tako nešto nije moguće, a pak žuriti s oblikovanjem materijala koji još za to nije spreman da bi ga se izložilo kontraproduktivno je i odužuje cijeli proces. Naše (moje) biljke sada žive u velikim plastičnim ili drvenim kantama. Jedine dvije ili tri biljke koje su u bonsai posudama su ujedno i te tri koje se mogu vidjeti u Botaničkom. Dakle, na neki način, mi smo jedva skupili i taj broj "bonsaija" da bi se oformila izložba. Svi ti bonsaiji na izložbi su mahom bitno lošije kvalitete nego mnogi materijal koji nama raste doma po vrtovima i koji je u fazi PRIPREME. To objašnjava zašto se ovdje na forumu može vidjeti puno boljih stvari nego na izložbi. Na zagrebačkoj bonsai izložbi se nema što vidjeti za znalca, ali, ona je ujedno fantastična za ljude koji o tome ne znaju ništa, kojima će možda djelovati inspirativno i možda nekoga privući tome poslu-hobiju. Dakle, izložba je uspješna-kako za koga. Neki ljudi su oduševljeni. Neki razočarani. Meni osobno je bezveze. Ali ja nisam razočaran jer sam točno u detalje znao što očekivati i što ću vidjeti. Svo to drveće s izložbe poznam već doslovno godinama. Mnogo bonsaija s izložbe je kroz godine napredovalo znatno. Više manje ponavljaju se ista drva. Svi mi koji nosimo stalno ista drva po izložbama imamo doma hrpu novih projekata na kojima se radi. Međutim, izložbe i nisu nešto gdje bi čovjek trebao tražiti znanje, savjet, učenje, razgovor, nekakve super primjerke drveća. Ne nužno. To je bonsai za posjetitelje koji dođu ovako, znatiželjni, ne znaju ništa o tome itd. Konvencije i radionice su puno bolja druženja za stjecanje znanja.
Mislim da ste razočarani zato što ste očekivali krive stvari.
Rješenje: znanje tražite na konvencijama-seminarima-radionicama, kako god ih nazivali (npr Pall, Bistra 2009), to jest na specijaliziranim druženjima za bonsaiste!!!
Što se mene tiče, izložbe u hrvatskoj ne treba biti slijedećih 10 godina.
S druge strane, danas je tamo u botaničkom bilo sigurno desetak ljudi koji su bili oduševljeni i koji su se iskreno interesirali kako početi s tim hobijem, gledali su u ta drva kao u čudo. Ako se jedan ili dvoje budu na kraju s time htjeli baviti, izložba je požnjela uspjeh i izvršila svoju zadaću-prezentaciju bonsaija svekolikom pučanstvu. Ne treba zaboraviti da većina tih ljudi koji dođu na izložbu nikada nisu vidjeli bonsai ili nikada nisu vidjeli bonsai takve kvalitete kao danas u Botaničkom. Treba raditi na približavanju bonsaija ljudima. Samo s porastom broja zainteresiranih pojedinaca bonsai će moći zaživjeti, popularizirati se i pustiti korijen u ovoj zemlji. Sada je još uvijek u povojima, situacija se poboljšava ali, još uvijek smo na početku. Kvaliteta izvađenog materijala se luđački poboljšava. I za 5-10 godina, primjerci će postojati prvoklasni. Do tada, treba i dalje, mišljenja sam, raditi ovakve "pučke izložbe-prezentacije-navlakuše", jer ljudima treba pokazati i pokazivati bonsai, u kakvoj god formi ovoga trena postojao u Hrvatskoj.
Ja sam sudjelovao u desecima i desecima ovakvih organiziranih događanja u proteklih 10 ili 15 godina. Mnoge sam isključivo sam organizirao. Često mi se činilo da je sve uzalud. Pa i nije. Danas nas je u društvu više nego ikad. Ljudi se druže, uče, svjetski poznati majstori dolaze, materijal se nalazi sve bolji, neki primjerci iskopani zadnje dvije tri godine su prvoklasni. Budućnost je čini mi se svijetla. U ovoj zemlji će postojati izvrsna bonsaI scena. Samo treba vremena.
Nitko se ne ljuti na komentare razočaranja. Stvar je, ljudi vjerujte, nerealnih očekivanja. A ako ja nisam razočaran, koji petnaest godina radim na popularizaciji bonsaija u hrvatskoj i vidim minimalne pomake, ne bi trebali biti niti Vi, što ste u ovaj svijet stupili jučer.
Također molim, bez ljutnje.