Ako ugljen služi za pojačavanje kiselosti, onda se on dodaje u mješavinu u kojoj je tenisit i bijeli treset.
Ovo je Gal napisao o tresetu i kiselosti:
Treset bi trebao biti samo jedan od sastojaka mješavine zemlje u koju sadiš bonsai materijal. Ima ga dvije vrste:
Bijeli treset ima i visoku kiselost koja se kreće pH 3,5-4,2. Najčešće se primjenjuje za uzgoj crnogorice i drugih acidofilnih biljaka (Azalea, Rododendron, idr.). Bijeli treset je posve organskog sastava i sadrži tek tragove hranjivih mineralnih tvari, pa se pozitivno djelovanje bijelog treseta bez hranjiva sastoji u poboljšanju vodnog režima, zračne propusnosti tla i zakiseljavanja alkalnih zemljišta.
Crni treset u svom sastavu posjeduje veće količine mineralnih tvari koje su pogodne za rast biljaka.
Kiselost mu se kreće pH 6, 5 - 7, 2 tako da je i po tom svojstvu pogodan za uzgoj većine biljaka kojima odgovara neutralna ili slabo alkalna reakcija.
Dodaješ ga mješavini da poboljšaš primjerice humus i postigneš primjerenu kiselost za određenu biljku – primjerice:
Yew (Taxus) 5.5-7.0
Prunus 6.0-8.0
Pine (Pinus) 5.0-6.0
Elm (Ulmus) 6.0-8.0
Maple (Acer) 6.0-8.0
Larch 5.5-6.5
Juniper 5.5-7.5
Ginkgo 6.0-8.0
Ficus 5.0-6.0
Beech 6.0-7.0
Oak (Quercus) 5.0-7.0
(ovo su podaci sa neta na osnovu individualnog iskustva uzgajivaća)
Inače imaš gotovu zemlju za četinare u Bauhausu kojoj još dodaš pijesak i glinu…