Zar si stekao dojam, da nekom nešto nije jasno?
Dali si nešto korisno saznao? Ja mislim da jesi , a vjerujem da ti je to i bio cilj.
Što smo saznali: yamadori = kvalitetnije (ne baš svaki)= što kvalitetniji= veća vrijednost=veća cijena
drvo iz uzgoja = manja kvaliteta = pristupačniji cijenom
drvo iz uzgoja teško ćeš prodati nekom tko je uzgajivač
drvo iz uzgoja može naći kupca (naravno-koliko=?)
U sljedećem se ne slažemo : ako nešto vrijedi 400-500 E veća je mogućnost da ako si dobar umjetnik kroz nekoliko godina povećaš vrijednost drvca.
Naravno kao i uvijek mogu se dogoditi i loše stvari- npr. loš umjetnik upropasti fantastičan startni materijal, usljed neodgovarajuće njege drvo rikne, izgubiš ga u elementarnoj nepogodi itd.
Sve to isto se može dogoditi i s "gotovim bonsaiem" - jer drvo je živi organizam -dalje će rasti, trebaće ga zaliti, prihraniti. orezati presaditi ,zaštititi od štetnika i bolesti itd.
To te sve čeka i u vlastitom rasadniku ,gdje ćeš morati uložiti kroz nekih 10-15 godina nebrojene sate rada (prije svega), puno učenja o biljkama, a posebno znanje o svakoj vrsti koju uzgajaš, zatim znatna financijska sredstva na literaturu,gnojiva , posude, supstrate, sredstva za fitosanitetsku zaštitu, gorivo i druge troškove.
Recimo sad da je sve to sretno prošlo uzgojio si lijepe male bonsaie i ideš u prodaju. To izaziva još materijalnih troškova, rada itd.
Probaj sve to iskalkulirati i reci koja je realna cijena. Odmah da kažem da ja nisam radila kalkulaciju, ali za ova tri malecka na ovu cijenu imam otprilike 5 kn po satu.
Ako kažeš da je to skupo podcjenjuješ tuđi rad.
Dakle treba biti vješt brz i raditi serijski da bi bilo isplativo i dignuti malo cijenu i reći da je drvo 4-5 godina staro reći da ima 15-20 ali eto to je bonsai malo kržljavo drvo. Tko onda prodaje m... pod bubrege?
Ovo prije svega pišem uistinu u dobroj namjeri , da prije ulaska u bilo kakav posao uzmeš sve faktore u obzir, a prije svega moraš znati da te čeka težak fizički rad ili ako to namjeravaš plaćati da ukalkuliraš u cijenu.
I dodala bih još jednu stvar, svima smeta kad im se rad podcjenjuje i to izbjegavaj ovdje i u životu . Mišljenje i argumentirana kritika su uvijek dobro došli.