Bez zamjerke, ali prvo savladaj bjelogoricu. Crnogorica se daleko teže prima. Što je starija, to teže. Što je ljepša (zaostala u razvoju) to još teže. I vadi je u proljeće u trenu kad počinju bubriti pupovi. Iz kamenog terena se ne prima. Ako ima centralni korijen ko mrkva, zaboravi. Ako ima samo kabasto debelo korijenje koje moraš rezati, zaboravi. Mora imati dosta mladog obrastujućeg na kojem mora ostati barem 1/3 prirodne zemlje koju polako skidaš tek kad se revitalizira i postepeno kroz 2-3 godine. 2/3 u posudi mora biti jako propusni supstrat sa oko 20% treseta ili humusa.
Ako kupuješ bolji i stariji materijal u rasadicima, on ima u 90% slučajeva tako gustu mrežastu balu isprepletenu, često puta zamotanu u jutenu vreću i sve to zatrpano u najtežu ilovicu. To je bilo lepo dok je bil mlađi i presađen iz otvorenog zemljišta u tu plastiku s ručkama, no ako nemaš živce kod vrlo postepenog rasplitanja jutene vreće i klupke vune od korijenja, razvučenog na period od 2-3 godine u 80% slučajeva drvo ode. Ja sam do sad na 3 jako dobrih probao odjednom rasplesti tu j.. balu i sva tri su mi crkla.